English version
08.11.99 г.


ГОРЕЩА НОВИНА:

Отново критики срещу политиката на държавата в областта на ИнтернетЕто какво се казва в новата редакция на доклада на Комисията за спазване на задълженията и ангажиментите на страните-членки на Съвета на Европа (известна у нас като Комисията по мониторинга, а докладът като дело на евронаблюдателите Аткинсън и Гелерод):

61. Членовете на този орган (ДКД - б.ред.) се определят от Министър-председателя, което в сегашния контекст не дава никаква гаранция по отношение на тяхната независимост. Един по-особен проблем бе повдигнат във връзка с Интернет, но на докладчиците бяха дадени писмени уверения от страна на председателя на ДКД, че процедурата по издаване на лицензи за Интернет доставчиците всъщност представлява само регистрация и че тя по никакъв начин няма за цел да позволи контрол на Администрацията върху каквато и да било информация, нито върху съдържанието на предоставената информация.
62. Независимо от това, "Интернет общество - България" заведе дело пред Върховния административен съд срещу предложената процедура за даване на лицензи на Интернет доставчиците и на 17.06.1999 г. този съд реши да бъде прекратено прилагането на съответните разпоредби на Заповедта на Председателя на КПД (вж също забележките на Европейската Левица в Приложение V)

Прил. V.
Интернет
Върховният административен съд отмени решението на КПД от 28.12.98 г., съгласно което всеки Интернет доставчик трябва задължително да е получил предварителен лиценз. Проблемът бе отново повдигнат, когато председателят на ДКД г-н Веселин Стойков се опита да скрие от съда и от обществеността съдържанието на писмото си до докладчиците на Контролната комисия. Това писмо съдържало невярна информация, имаща за цел да обоснове издаването на лицензи и да даде приемливи обяснения.

Коментар от ISOC:
Смятаме, че положението е схванато много точно. Държавната администрация няма нито ЕДИН аргумент в полза на лицензирането. То не бяха оправдания, че се прави за подобряване на качеството, за защита на потребителите, за статистическа информация... всички до един отпаднали под натиска на тежките факти, предоставяни от организации като "Интернет общество - България", Комитета на българските емигранти в Швеция, Центъра за граждански контрол върху АДА... обобщени в над 250 публикации в български и международни издания, по радиостанции и ТВ програми. И НИТО ЕДИН сериозен глас в защита на лицензирането.
Очакваме самозабравилите се държавни чиновници да поискат извинение и да подадат оставките си. Тези хора трябва да понесат отговорността за кашата, която забъркват вече 10-и месец!
А ние ги предупреждаваме най-добронамерено още от 24.12.1998 г., че с гьонсуратлъка си не правят услуга на България. Но те не се интересуват от нищо друго, освен от себе си. За тях народът - това са те. Тъжното е, че на нас - интернавтите - ще ни се наложи да понесем негативите от действията на днешните самозабравили се бюрократи - автори на мракобесническия разрешителен режим за Интернет операторите.


Предишната гореща новина:
Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) взе решение да встъпи като трето лице помагач в делото за отмяна на мракобесническия разрешителен режим за Интернет услугите.
Версия, на този документ (versia s latinski bukwi na metodievica)