долу ръцете от мрежата!

коментари от пресата какво мислят по света за диващината на държавата коментари по темата от читатели и ISPs изказвания и мнения СРЕЩУ нас
социологично проучване документи по делото срещу КПД източници кажете си мнението и Вие!
Изпратете мнението си до Президента и до шефовете на КПД и ДКД!
Гласувайте направо в нашия сайт или звъннете на 9492322 - г-н Славински!


НАЙ-НОВОТО! English version
18.11.99 г.

ГОРЕЩА НОВИНА:

Интернет операторите НЯМА да се лицензират!

"Интернет общество" успя да отмени лицензирането на Интернет в България На 18.11.99 г. Върховният административен съд (ВАС) прекрати дело 723/99, заведено по жалба от "Интернет общество - България" срещу т.т. 4, 9 и 11 от заповед РД 09-235/98 г. на председателя на КПД в частта й относно лицензирането на Интернет операторите.

Прекратяването стана по искане на " Интернет общество - България" след като КПД внесе нов документ по делото - писмена заповед РД 09-230/15.11.99 г. на шефа на КПД, с която той променя предишната си заповед РД 09-235, като Интернет операторите минават на свободен режим. На практика това означава спечелване на делото от "Интернет общество - България". При това стечение на обстоятелствата се прие, че останалите оспорвани точки не се отнасят до Интернет и засега не следва да се преследва отмяната им по съдебен път.

Спечелването на делото от "Интернет общество - България" е добър пример за това, че гражданското общество може да постига своите искания чрез нормалните цивилизовани методи. Разбра се също, че администрацията, поставена в центъра на общественото внимание за месеци наред е в състояние да преразгледа едно свое недостатъчно обмислено решение и да вземе правилно такова.

От съществено значение за правилното решение на КПД бе и добрата политическа воля на министър-председателя Иван Костов, който препоръча на КПД да се споразумее с "Интернет общество" - факт, за който сме му специално благодарни. Разбира се, без компромис от страна на председателя на КПД Антони Славински това разрешение на проблема с лицензирането на Интернет доставчиците нямаше да е възможно.

Своето достойно място в борбата за свобода на Интернет заслужиха и съдиите от 5-членния състав на III отделение на ВАС, които дадоха сила на правото и спряха действието на заповедта още на 17.06. т.г. Надяваме се, че материалите по делото (вероятно над 1000 стр.) са им били полезни.

Благодарим на следните хора и организации (подредбата е случайна):

Център за граждански контрол върху АДА (актове и действия на администрацията) и Илко Димитров - наш адвокат, Движение "Гергьовден", Винтън Сърф (председател на "Интернет общество" до юни т.г., известен като "бащата на Интернет"), Дон Хийт (президент на Интернет общество), германския канцлер Шрьодер, римския папа Йоан Павел II, Невен Дилков (spct.net), Живко Вълов (skynet.bg), Иван Иванов (Комитет на българските емигранти в Швеция), Николай Камов (Евролевица), Михаил Миков (БСП), Гроздан Караджов (БТК и КПД), Лъчезар Тошев (СДС), Веселин Стойков и Мартин Захариев (ДКД), евронаблюдателите Аткинсън и Гелерод, Христо Иванов, Мануш Христов и всички знайни и незнайни наши подръжници. Благодарим също и на Българска асоциация за информационни технологии (БАИТ), която взе решение миналия месец и подаде молба до съда за включване като помагач, както и на Българска асоциация за Интернет, която реши да се включи в делото във вторник тази седмица.

Дискусията нямаше да се състои без помощта на тези, които подкрепиха лицензирането - Николай Горчилов и Стефан Стефанов (Интернет доставчик, който бе подал заявление за лицензиране още през месец април т.г.), Юлиян Генов (Прософт), Нели Огнянова (НСРТ), доц. Емил Алтимирски (ДКД). Същевременно напомняме, че не е добре човек да се прави на по-светец и от Папата.

Специални благодарности за всички журналисти от всички вестници, радиостанции и телевизии, без чиято подкрепа за свободата на Интернет нашата победа нямаше да е възможна!

Поднасяме извиненията си на всеки, който се е почуствал засегнат от емоционалните ни изказвания в средствата за масова информация и по време на публичните дискусии. Не сме им мислели лошото, но понякога се чувствахме безсилни да ги накараме да разберат в какво се състои проблемът с лицензирането. Ще се радваме, ако и те бъдат също добронамерени към нас и успеем да започнем да работим заедно, така че да осъществим девиза на "Интернет общество": Интернет за всеки!

Какво ще правим сега?
Държавата вече няма да се меси в Интернет - това е най-важният резултат от делото.

По наша инициатива се подготвя общ документ на "Интернет общество - България", БАИ и БАИТ, с който да се създаде национален браншов регистър на Интернет доставчиците (http://www.isoc.bg/kpd/news-monitor-170999.html).

Ще участваме и в дискусията около предложения вчера от БАИ Морален кодекс на Интернет доставчиците.

След внасяне на проекта за изменение на Закона за далекосъобщения в Народното събрание, "Интернет общество - България" ще излезе със становище по него.

Ще продължим да готвим националните дейности по провеждане на "Интернет фиеста 2000" (http://www.isoc.bg/fiesta).

Вижте и Медиите

Предишната гореща новина: Премиерът Костов е против лицензирането
Версия, на този документ (versia s latinski bukwi na metodievica)