По обясненията на г-н Алтимирски, зам.шеф на ДКД:
Ето какво каза той пред радио "Свободна Европа" на 08.01.1999 г.:
(коментарите ни са с удебелен шрифт)

- [Интернет общество - България] са изпратили писмо и до нас, но смятам да не им обръщаме внимание, тъй като как може да се твърди, че ние сме замислили да организираме контрол на държавната администрация върху Интернет. Това е пълен абсурд.

Нашият отговор се намира на адрес в изказването на министъра на държавната администрация Марио Тагарински. http://www.gyuvetch.com/culture/tagarinski.html
Според г-н Алтимирски изказването на неговия министър е "пълен абсурд". Ние не оспорваме фактът, че е абсурд държавата да иска да контролра Интернет, но същевременно отбелязваме, че самият министър на държавната администрация го споменава като нещо, което се е дискутирало на най-високо ниво.
Във въпросното изказване обаче се вижда, че още през месец февруари 1998 г., най-малко един месец преди да се публикува официално проекто-наредбата на КПД за лицензиране на Интернет доставчиците лично Вени Марковски, председател на УС на ISOC-Bulgaria е писал писмо до шефа на КПД г-н Славински, на което и до днес, 08.01.1999 г. все още няма получен отговор. Т.е. очевидно и в ДКД, както и в КПД не обичат да отговарят на неудобни въпроси. Независимо от това, КПД оттегли проекта си, макар че побърза да ни обвини в какви ли не грехове. За забраванковците ето текст на едно от писмата, които бяхa пуснати по това време. (http://www.isoc.bg/kpd/veni20-03-98.txt)
Все пак този параграф се отнася за м. март миналата (1998) година, така че не е релевантен към днешната тема.

Алтимирски:
- Ние искаме да сложим ред и да защитим и хората, и добросъвестните Интернет доставчици...

Това, г-н Алтимирски, се извършва не чрез заповед на шефа на КПД или на ДКД, а чрез приемането на Закон за защита на потребителя. Докато такъв закон не бъде приет, може да се използва (където е приложим) и Законът за защита на конкуренцията.

... и единствено някаква реакция може да се получи от тези, които са недобросъвестни. Те се страхуват за своето положение.

Това не е точно. "Интернет Общество - България" е сдружение с нестопанска цел, което изобщо не попада в тесните рамки, очертани от зам.шефа на ДКД. Ние не сме доставчици на Интернет услуги. Да не говорим, че "недобросъвестните" доставчици (ако изобщо има такива! Кой знае какво разбира зам.шефът на ДКД под това определение?) могат спокойно да се снабдят с лиценз, от което те няма да станат "добросъвестни". Съвестността не може да се регулира с наредби и заповеди. За защитата на потребителя се предвижда Закон за защита на потребителя. Самите Интернет доставчици могат да уреждат подобни проблеми чрез Закона за защита на конкуренцията. Всъщност Комисията за защита на конкуренцията вече е разглеждала дела между Интернет доставчици и е решавала спорове между тях (виж напр. тук - http://www.gyuvetch.com/isp/kit.html)

Алтимирски:
- Става дума само за регистрация по общи, еднакви, прости и елементарни условия...

Не става дума за РЕГИСТРАЦИЯ, а за ЛИЦЕНЗИРАНЕ. Малка, но съществена разлика, дори и по новия Закон за далекосъобщенията.

Алтимирски:
... Трябва да защитим потребителя от недобросъвестни разпространители, каквито има и в момента, на които им е много добре да цари тази анархия и да предлагат Интернет на привидно ниска цена но с крайно ниско качество на услугите.

За целта, пак повтаряме, е нужен Закон за защита на потребителя. Освен това самият г-н Алтимирски си го казва - цената е ниска, но и качеството е ниско. Същото твърдим и ние на този адрес (http://www.isoc.bg/kpd). Недобросъвестността при пазарните условия се разбира много бързо и Интернет доставчикът би останал без клиенти, ако е недобросъвестен.

Алтимирски:
- Ако не сложим ред, Интернетът ще разочарова хората, които за пръв път се срещат с него, което не бива да се допуска.

С лицензията ред няма да се сложи.
Ред ще се сложи, ако БТК напр. вместо да увеличи с 1000 % (хиляда, не е грешка!) цените на наетите линии през 1998 г. в рамките на едно селище, ги беше запазила на същите или дори по-ниски стойности.
Ред ще се сложи, ако вместо да се събират под масата стотици долари за една нова телефонна линия (помните ли случая с арестуваните на местопрестъплението техници от 4-а централа през 1997 г.; те и сега си работят там), се организират телефонни постове с намаление за Интернет доставчиците (както е в САЩ, напр.) и се пускат приоритетно. Ред би имало, ако държавата осигури равни условия за всеки Интернет доставчик, а не толерира напр. Центъра за телематични услуги, подразделение на БТК, който също е доставчик.
Ред би имало, ако за всеки Интернет доставчик имаше място да инсталира оборудването си в телефонната централа, а не както е сега - само за някои.
Ред би имало...
Бихме могли да пишем още много, но тъй като от ДКД нямало да ни обръщат внимание, защото сме им неудобни, няма смисъл да си губим времето. А жалко - вместо да се засягат, можеха да звъннат един телефон или да отговорят нещо по-точно и конкретно.


Да, г-н Алтимирски. Ред може да има, но за целта трябва първо да погледнете гредата в очите на БТК, а сетне да се заглеждате по сламките в очите на Интернет доставчиците.